Блог за стаи на загадките

Гатанка

Какво е казало зеленото грозде на червеното грозде?

http://www.annesillustrations.com
Снимка: www.annesillustrations.com
 Гатанката е жанр от народното творчество.

Гатанката представлява кратка остроумна загадка, основана на иносказаниеметафора и паралелизъм, при която свойствата на обектите и явленията се обрисуват непряко, а посредством техни характерни прояви[1].

Заедно с народните песниприказкитепоговорките и пословиците те образуват „общността“ на народното творчество. Не всички гатанки са народни, по подобие на тях са създадени и много авторски, най-вече от детски писатели и фолклористи. Автори на български гатанки са Петко СлавейковАсен РазцветниковАсен Босев и други.

 

Отговор: Дишай бе, идиот! 😁

Черен петък в Музея На Тайните

черен петък
Черен петък в МузеяНаТайните

Черен петък в #МузеяНаТайните!

Направи резервация на 25 ноември в периода 00:00 до 23:59, за игра през декември и ще получиш 25% отстъпка от цената.

Намалението ще бъде направено на място, при плащане. Резервацията може да бъде за произволна дата от календата ни през декември. Не е нужно да правиш нищо допълнително, просто запази час и събери група приятели готови за приключение.

 

 

Условия:

Промоцията не може да се комбинира с други такива.

Отстъпката важи само за резервации направени в периода 00:00 – 23:59 на 25 ноември, 2016 година.

Отстъпката ще бъде налична само за игри през месец декември.

Важат стардартните правила и условия на QuestionRooms.

Куб на Рубик – интересни факти за най-популярната играчка в света

Кубът на Рубик, по-известен като Кубчето на Рубик, е механична главоблъсканица, изобретена през 1974 година от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ?

Отнело е повече от месец на създателя на пъзела, преди накрая да успее да реши своето творение. Всъщност, той дори не е бил сигурен дали същетстува метод за решаване на кубчето.

Куб на Рубик
Куб на Рубик се смята за най-добре продаваната играчка в света с над 350 милиона, продадени по света.

Пластмасовият куб е разпространен в четири варианта: 2×2×2 („Джобен куб“), 3×3×3 класически куб, 4×4×4 („Отмъщението на Рубик“) и 5×5×5 („Професорски куб“).

Първоначално кубът на Рубик е наречен „Магически куб“ от създателя си, но е прекръстен на „Куб на Рубик“ през 1980 година от Майкъл Егнот.

Смята се за най-добре продаваната играчка в света с над 350 милиона куба на Рубик и техни имитации, продадени по света. [1]

Версията 3×3×3 е най-разпространена. Тя има девет квадратни полета на всяка стена – общо 54 и заема обем от 26 единични кубчета. Обикновено полетата на куба са покрити с лепенки в шест цвята – по един за всяка стена на куба. Когато главоблъсканицата е решена, всяка стена има един цвят. Съществуват специални алгоритми за правилното нареждане на всяка стена и слой на куба, които са сложни за заучаване.

Феноменалното при Куб на Рубик е неговото въздействие върху човешкото мислене. След усвояване на алгоритмите, и постоянни занимания с подреждането на кубчето, се постига т. нар. пространствено мислене – термин заимстван от психолозите, подсказващ способността да се „гледа отстрани“ на дадено събитие и да се предвиждат следващи такива. В този свой аспект, продължителното (над 20 минути – до около 2 часа) еднократно занимание с кубчето, представлява едно чудесно средство за концентрация и медитация, което има благоприятен ефект върху релаксирането на организма.

Световният рекорд за подреждане на 3x3x3 Куб на Рубик е 5.25 секунди и принадлежи на американеца Колин Бърнс (видео в YouTube), 14 стотни по-бърз от рекорда на австралиеца от латвийски и литовски произход Феликс Земдегс (видео в YouTube). Българският рекорд е 7.56 секунди и принадлежи на Ивайло Танев (видео в YouTube).

Кубчето на Рубик (вариантът 3x3x3) има 43 252 003 274 489 856 000 различни комбинации. Само една от тях е подреденият куб. За да се мине през всичките комбинации при положение, че се отделя по 1 секунда на ход, ще са нужни повече от 1370 милиарда години. За сравнение, вселената е сто пъти по-млада.

 

Източник: Wikipedia

Кой от следните модели в този пъзел е странен?

Може ли да разгадаете кое е странното в този пъзел? Имате няколко различни модели на форми. Първата е квадрат с черно очертание. Следващата е червен квадрат, без очертание. Идва ред на червен кръг с черно очертание, зелен квадрат с черно очертание и последната форма е малък червен квадрат с черно очертание. Кое от всичките е странното и защо? Логически пъзели като този са трудни, защото всички изглеждат достатъчно добри кандидати за избор.

логически пъзел
Кое е странното?

 

 

www.QuestionRooms.bg | Стая На Загадките
Най- добрите скривалища са най-лесно достъпните..

Този септември офертата е да си ученик

През целия септември входът в стая на загадките #МузеяНаТайните ще бъде с 20% отстъпка за групи от ученици и студенти.

 

Месецът, когато „Избягах от стаята,“ ще се приема с усмивка от родителите ти. 🙂

Escape Room Plovdiv
Escape School Plovdiv

Ето и какви са цените спрямо броя на участниците в отбора:

Отбор Цена в лева
2 играчи 40   (по 20 на човек)
3 играчи 48   (по 16 на човек)
4 играчи 56   (по 14 на човек)
5 играчи 64   (по 12,80 на човек)

 

QuestionRooms Ви очаква със серия от логически пъзели в отборна игра на живо. Ще се измъкнете ли от стаята за 60 минути?

Условия:

    Участниците трябва да бъдат на възраст над 12 години.

    Изисква се предварителна резервация:

    Един отбор е от минимум двама души.

    Отстъпката се прави на място при плащане.

    Промоцията не може да бъде комбинирана с други такива.

    Важат стандартнтие Правила и Условия на стаята.

 

Винаги може да се свържете с нас, ако имате някакви въпроси относно нашия Escape Room.

 

Запази час в стаята сега

http://questionrooms.bg/
февруари 2018
пн вт ср чт пт сб нд
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234

Рожден ден подарък – най-добрият избор е тук!


Рожден Ден подарък

рожден ден подарък
Това е твоят шанс поне веднъж да бъдеш с най-готиния подарък на партито!

Чудиш се какъв подарък да направиш по повод рожден ден? Искаш този път да изпъкнеш с нещо различно, запомнящо се и интересно? Нещо, което няма да събира прах в шкафа, а ще остави остави спомен от приятни емоции на любимите ти хора. Тук си на правилното място! Игра в Стая на загадките – разбери повече за  QuestionRooms Escape Room – е прекрасен рожден ден подарък. Това е гаранция за 60 неусетни минути, изпълени с множество вълнуващи моменти в разгадаване на серия от загадки. Един отбор, един изход, един час. Вече много хора се довериха на нашата игра и направиха чудесна изненада по специален повод, като останаха доволни от правилния си избор.

 

Свържете се с нас на телефон +359 899 752186​⁠​, ако имате някакви въпроси, на които с удоволствие ще отговорим. Ваучерът за игра трябва да бъде заплатен предварително на място или онлайн, след което ще може да бъде даден като подарък. Случай на необходимо доплащане може да възникне, когато имате Ваучер за игра, но той е за по-малък брой души, отколкото са желаещите. Ако например имате ваучер за 3-ма играчи, но искате да играете 5 души, тогава трябва да се доплатят по 10 лева на човек. Цената на вауера е идентична с нормалната цена за една игра, като важат и актуалните промоции към момента на закупуване.

 

www.QuestionRooms.bg | Стая На Загадките
Най- добрите скривалища са най-лесно достъпните..